VPN-verbinding voor Linux instellen

Vanaf een computer met een Linux-besturingssysteem kunt u een VPN-verbinding tot stand brengen met het thuisnetwerk van de FRITZ!Box.

In de sectie "VPN-verbinding in de Linux-computer instellen" van deze handleiding wordt het instellen van de VPN-verbinding uitgelegd met als voorbeeld een computer met Ubuntu 18.04 LTS. De stappen die in de FRITZ!Box moeten worden uitgevoerd voor het instellen van de VPN-verbinding zijn hetzelfde voor alle Linux-distributies.

Voorwaarde: vpnc, network-manager-vpnc, network-manager-vpnc-gnome

Op de computer moeten de pakketten vpnc, network-manager-vpnc en network-manager-vpnc-gnome zijn geïnstalleerd.

Voorwaarde: publiek IPv4-adres

De FRITZ!Box moet van de internetaanbieder een publiek IPv4-adres krijgen.

Controleer of de FRITZ!Box een publiek IPv4-adres krijgt: Publiek IPv4-adres van de FRITZ!Box opzoeken.

FRITZ!Box bereikbaar maken bij wisselend publiek IPv4-adres

Voor VPN-verbindingen moet de FRITZ!Box altijd bereikbaar zijn vanaf internet. Als de FRITZ!Box het publieke IPv4-adres van de internetaanbieder krijgt, verandert doorgaans het IPv4-adres bij elke nieuwe toewijzing.

Met de dienst MyFRITZ! of een andere dynamic DNS-dienst is de FRITZ!Box altijd bereikbaar vanaf internet, zelfs wanneer het publieke IPv4-adres verandert.

MyFRITZ!-account gebruiken

Wanneer u MyFRITZ! wilt gebruiken, maak dan een MyFRITZ!-account aan of gebruik een bestaande MyFRITZ!-account. Registreer de FRITZ!Box bij de MyFRITZ!-account. Bij registratie krijgt de FRITZ!Box een MyFRITZ!-domeinnaam. Zoek de MyFRITZ!-domeinnaam op.

Aanwijzing:Bij een MyFRITZ!-account kunt u meerdere FRITZ!Box-apparaten registreren. Elke FRITZ!Box krijgt een eigen MyFRITZ!-domeinnaam.

MyFRITZ!-account aanmaken en FRITZ!Box registreren

MyFRITZ!-domeinnaam opzoeken

Andere dynamic DNS-dienst gebruiken

Stel een andere dynamic DNS-dienst in.

Dynamic DNS instellen

Dynamic DNS-domeinnaam opzoeken

IPv4-netwerken aan beide zijden van de VPN-verbinding aanpassen

Beide zijden van een VPN-verbinding moeten een IPv4-adres gebruiken uit verschillende IPv4-netwerken. Alleen zo is VPN-communicatie mogelijk.

Aanwijzing:In de fabrieksinstellingen gebruikt elke FRITZ!Box het IPv4-netwerk 192.168.178.0.

Als aan beide zijden van de VPN-verbinding een FRITZ!Box wordt gebruikt voor internettoegang, dan moet ten minste één FRITZ!Box een IPv4-netwerk hebben dat afwijkt van de fabrieksinstellingen.

• Bij mobiele netwerkapparaten is het niet te voorzien via welk apparaat de internettoegang tot stand wordt gebracht. Achter openbare Wi-Fi-netwerken kan zich altijd een FRITZ!Box bevinden. Wijzig het IPv4-netwerk van de FRITZ!Box wanneer u VPN-verbindingen voor netwerkapparaten instelt.
  • Als u een VPN-verbinding voor twee FRITZ!Box-netwerken instelt, wijzigt u het IPv4-netwerk in elke FRITZ!Box.

IPv4-netwerk in de FRITZ!Box wijzigen

VPN-verbinding in de FRITZ!Box instellen

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Internet".
  2. Klik op "Toegang verlenen".
  3. Selecteer het tabblad "VPN".
  4. Klik op de knop "VPN-verbinding toevoegen".
  5. Selecteer "Toegang op afstand voor een gebruiker inrichten" en klik op "Verder".

In de FRITZ!Box-gebruikersinterface bevindt u zich nu op de pagina "Systeem / FRITZ!Box-gebruiker / Gebruiker".

VPN-machtiging voor een bestaande gebruiker instellen

Als u een VPN-machtiging wilt instellen voor een al bestaande gebruiker, ga dan als volgt te werk:

1. Selecteer de gebruiker en klik op de knop .
  2. Activeer op de pagina "Gebruikersaccount" de instelling "VPN".
  3. Klik op "Toepassen".
  4. Wanneer u wordt verzocht het uitvoeren te bevestigen, dan hebt u verschillende mogelijkheden voor het bevestigen:
    • met een op de FRITZ!Box aangesloten telefoon (DECT, ISDN, analoog)
    • door op een willekeurige toets van de FRITZ!Box te drukken

Nieuwe gebruiker met VPN-machtiging instellen

Als u een VPN-machtiging wilt instellen voor een nieuwe gebruiker, ga dan als volgt te werk:

1. Klik op de knop "Gebruiker toevoegen".
  2. Vul in de sectie "Gebruiker" de invoervelden in.
  3. Activeer in de sectie "Rechten" de instelling "VPN".
    • De andere instellingen in de sectie "Rechten" bepalen wat de gebruiker mag doen in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box. Voor de VPN-verbinding zijn deze echter niet relevant. De instelling "Toegang ook uit het internet toegestaan" bepaalt of de gebruiker zich vanaf internet via een dynamische DNS-dienst toegang mag verschaffen tot de gebruikersinterface van de FRITZ!Box. Voor de VPN-verbinding is de instelling niet relevant.
  4. Klik op "Toepassen".
  5. Wanneer u wordt verzocht het uitvoeren te bevestigen, dan hebt u verschillende mogelijkheden voor het bevestigen:
    • met een op de FRITZ!Box aangesloten telefoon (DECT, ISDN, analoog)
    • door op een willekeurige toets van de FRITZ!Box te drukken

VPN-verbinding op de Linux-computer instellen

Met deze handleiding stelt u de VPN-verbinding met de FRITZ!Box in op een computer met Ubuntu 18.04 LTS.

VPN-instellingen in de FRITZ!Box openen

1. Klik in de gebruikersinterface van de FRITZ!Box op "Systeem".
  2. Klik op "FRITZ!Box-gebruiker".
  3. Selecteer de FRITZ!Box-gebruiker en klik op de knop .
  4. Klik bij de instelling "VPN" op de link "VPN-instellingen weergeven".

De VPN-instellingen worden weergegeven op een pagina in een apart browservenster. U kunt de pagina afdrukken.

VPN-verbinding op de computer instellen

1. Open het menu "Instellingen".
  2. Klik in het menu "Instellingen" op "Netwerk".
  3. Klik in de sectie "VPN" op het plusteken.
  4. Selecteer in het venster "VPN toevoegen" de optie "Cisco-compatibele VPN-client (vpnc)".
  5. Voer in het invoerveld "Naam" een willekeurige naam in voor de VPN-verbinding.
  6. Voer in het invoerveld "Gateway" de waarde in die in de VPN-instellingen wordt weergegeven onder "Serveradres / server".
  7. Voer in het invoerveld "Gebruikersnaam" de gebruikersnaam in van de FRITZ!Box-gebruiker. In de VPN-instellingen wordt de gebruikersnaam weergegeven onder "Gebruikersnaam / account".
  8. Klik op het pictogram rechts in het invoerveld "Gebruikerswachtwoord", selecteer in het menu de optie "Wachtwoord alleen opslaan voor deze gebruiker", en voer vervolgens het wachtwoord van de FRITZ!Box-gebruiker in. In de VPN-instellingen wordt het wachtwoord weergegeven onder "Wachtwoord".
  9. Voer in het invoerveld "Groepsnaam" de gebruikersnaam in van de FRITZ!Box-gebruiker. In de VPN-instellingen wordt de gebruikersnaam weergegeven onder "Gebruikersnaam / account".
  10. Klik op het pictogram rechts in het invoerveld "Groepswachtwoord", selecteer in het menu de optie "Wachtwoord alleen opslaan voor deze gebruiker", en voer vervolgens de "Shared Secret" van de FRITZ!Box-gebruiker. De "Shared Secret" wordt weergegeven in de VPN-instellingen onder "IPSec-sleutel / Shared Secret".
  11. Klik op de knop "Toevoegen" om de configuratie te voltooien.

VPN-verbinding tot stand brengen

1. Open het menu "Instellingen".
  2. Klik in het menu "Instellingen" op "Netwerk".
  3. Selecteer in de sectie "VPN" de VPN-verbinding en klik op de aan-/uitschakelaar.