FRITZ!Box-diensten

Internet / Toegang verlenen / FRITZ!Box-diensten

Op het tabblad "FRITZ!Box-diensten" kunt u toegang vanaf het internet tot de gebruikersinterface en de opslagmedia van de FRITZ!Box toestaan.

Internettoegang

Internettoegang tot de FRITZ!Box via HTTPS geactiveerd

Deze instelling staat toegang tot de gebruikersinterface van de FRITZ!Box vanaf het internet toe.

• FRITZ!Box-gebruikers met het recht "Toegang ook toegestaan vanaf het internet", hebben via HTTPS toegang tot de gebruikersinterface van de FRITZ!Box en kunnen alle instellingen zien. Gebruikers die daarnaast ook het recht "FRITZ!Box instellingen" hebben, kunnen alle instellingen van de FRITZ!Box wijzigen.
  • FRITZ!Box-gebruikers die het recht "Toegang ook toegestaan vanaf het internet" en daarnaast nog het recht "Toegang tot NAS-inhoud" hebben, hebben via HTTPS toegang tot de opslagmedia van de FRITZ!Box.

TCP-poort voor HTTPS

Hier wordt de door de FRITZ!Box gebruikte TCP-poort voor HTTPS weergegeven. Met HTTPS wordt de toegang tot de FRITZ!Box-gebruikersinterface versleuteld.

Standaard-HTTPS-poort 443: als de FRITZ!Box onder een andere poort dan de standaard-HTTPS-poort 443 bereikbaar moet zijn, kunt u hier het poortnummer invullen. Kies een poortnummer tussen 1 en 65535.

MyFRITZ!: Als de FRITZ!Box bij een MyFRITZ-account is geregistreerd, wordt hier voor HTTPS al een ander poortnummer weergegeven. Het poortnummer wordt willekeurig bepaald.

DS-lite-tunnel en PCP-ondersteuning: als de FRITZ!Box via een DS-lite-tunnel is verbonden met de internetaanbieder en de internetaanbieder PCP (Port Control Protocol) ondersteunt, worden de poortnummers weergegeven die de internetaanbieder beschikbaar stelt. Gebruik een van de poortnummers uit het aanbod van de internetaanbieder.

Als de FRITZ!Box niet de standaard-HTTPS-poort 443 gebruikt, moet het poortnummer bij het openen van de FRITZ!Box-gebruikersinterface worden aangegeven. Dit geldt zowel voor het openen van de gebruikersinterface in het thuisnetwerk als voor het openen van de gebruikersinterface vanaf het internet.

Internetadres van uw FRITZ!Box

Het internetadres van de FRITZ!Box is het publieke IP-adres van de FRITZ!Box. Op dit adres is de FRITZ!Box vanaf het internet bereikbaar. Het publieke IP-adres wordt toegewezen door de internetaanbieder.

Elke keer dat u opnieuw een internetverbinding tot stand brengt, kan het IP-adres veranderen. De internetaanbieder verbreekt om de 24 uur de internetverbinding. Daarna wordt er een nieuw publiek IP-adres toegewezen.

De volgende adressen worden hier weergegeven:

• Het MyFRITZ!-adres: als de FRITZ!Box bij een MyFRITZ!-account is aangemeld, wordt ook het MyFRITZ!Adres weergegeven. Achter het MyFRITZ!-adres staat het IP-adres dat door de internetaanbieder is toegewezen. Het MyFRITZ!-adres blijft altijd hetzelfde, ook als het IP-adres verandert.
  • Het dynamic DNS-adres: als u in de FRITZ!Box dynamic DNS hebt geactiveerd, wordt ook het dynamic DNS-adres weergegeven. Achter het dynamic DNS-adres staat het IP-adres dat door de internetaanbieder is toegewezen. Het dynamic DNS-adres blijft altijd hetzelfde, ook als het IP-adres verandert.
  • Het door de internetaanbieder toegewezen IP-adres.
  • Het IPv6-adres: als u in de FRITZ!Box IPv6 hebt geactiveerd, wordt het publieke IPv6-adres weergegeven.

Als de FRITZ!Box een andere HTTPS-poort gebruikt dan de standaard 443, wordt het poortnummer met een dubbele punt toegevoegd aan het internetadres.

Als u onderweg vanaf het internet toegang tot de FRITZ!Box wilt hebben, moet u een van de weergegeven adressen gebruiken. Voer het adres precies in zoals het hier wordt weergegeven.

Internettoegang tot uw opslagmedia via FTP/FTPS geactiveerd

Deze instelling staat toegang tot de opslagmedia van de FRITZ!Box vanaf het internet toe.

• De opslagmedia zijn toegankelijk via de protocollen FTP en FTPS.
    • Als voorwaarde geldt dat er in de FRITZ!Box een gebruikersaccount moet zijn ingesteld met de rechten "Toegang ook toegestaan vanaf het internet" en "Toegang tot NAS-inhoud".

TCP-poort voor FTP/FTPS

Hier wordt de door de FRITZ!Box gebruikte TCP-poort voor FTP/FTPS weergegeven. Als u een andere poort wilt gebruiken, dan kunt u hier een ander poortnummer invullen.

DS-lite-tunnel en PCP-ondersteuning: als de FRITZ!Box via een DS-lite-tunnel is verbonden met de internetaanbieder en de internetaanbieder PCP (Port Control Protocol) ondersteunt, worden de poortnummers weergegeven die de internetaanbieder beschikbaar stelt. Gebruik een van de poortnummers uit het aanbod van de internetaanbieder.

FTP-adres

De volgende FTP-/FTPS-adressen worden hier weergegeven:

• DynDNS-adres: als u DynDNS (dynamic DNS) in de FRITZ!Box hebt geactiveerd, wordt ook het DynDNS-adres weergegeven. Achter het DynDNS-adres staat het IP-adres dat de internetaanbieder heeft toegewezen. Het DynDNS-adres blijft altijd hetzelfde, ook als het IP-adres verandert.
  • Het IP-adres dat de internetaanbieder heeft toegewezen.
  • Het IPv6-adres: als u in de FRITZ!Box IPv6 hebt geactiveerd, wordt het publieke IPv6-adres weergegeven.

Als u onderweg vanaf het internet via FTP of FTPS toegang tot de opslagmedia wilt hebben, gebruik dan een van deze adressen.

Certificaat

Met certificaten kan bij internetcommunicatie de authenticiteit van de remote site worden gecontroleerd.

De FRITZ!Box gebruikt een eigen, zogenaamd SSL-certificaat.

U kunt ook een ander certificaat gebruiken.

Het SSL-certificaat van de FRITZ!Box

• Het certificaat wordt niet afgegeven door een van de gangbare, bekende certificeringsinstanties.
  • Het certificaat is niet standaard beschikbaar in het certificaatbeheer van internetbrowsers.

Zo werkt de controle met een certificaat

Het certificaatbeheer is een lijst met certificaten van betrouwbare certificeringsinstanties.

Bij toegang tot remote sites zoekt de browser in deze lijst naar het certificaat van de remote site. Aan de hand van het certificaat controleert de browser of de remote site de juiste remote site is. Bij toegang tot de FRITZ!Box betekent dit dat er wordt gecontroleerd of het de juiste FRITZ!Box is. Als het certificaat niet in de lijst staat of als de authenticiteit van de remote site niet kan worden bevestigd, laat de browser een certificaatwaarschuwing zien.

U kunt de certificaatwaarschuwing voorkomen als u het door de FRITZ!Box gebruikte SSL-certificaat van de FRITZ!Box downloadt en importeert in het certificaatbeheer van de browser.

Als u vanaf verschillende computers de FRITZ!Box benadert, download het certificaat dan op alle computers en importeer dit vervolgens in het certificaatbeheer van alle browsers.

Status

Hier wordt weergegeven welk certificaat de FRITZ!Box gebruikt: het eigen certificaat van de FRITZ!Box of een ander certificaat.

De vingerafdruk van het certificaat wordt hier ook weergegeven.

Installeren

Er zijn twee stappen noodzakelijk om het certificaat voor de browser te installeren:

1. Het certificaat van de FRITZ!Box downloaden.
  2. Het certificaat importeren in het certificaatbeheer van de browser.

Het certificaat van de FRITZ!Box downloaden

1. Klik op "Certificaat downloaden".
  2. Selecteer "Bestand opslaan".
  3. Klik op "OK".

De FRITZ!Box slaat het certificaat op in de download-map van uw apparaat.

Het certificaat importeren in het certificaatbeheer van de browser

Om ervoor te zorgen dat de browser het certificaat kan vinden, moet het éérst worden toegevoegd aan de lijst met betrouwbare certificaten. Hieronder wordt voor een aantal browsers en het besturingssysteem Apple OS X uitgelegd hoe de certificaten moeten worden geïmporteerd in het certificaatbeheer.

Microsoft Internet Explorer

Mozilla Firefox

Google Chrome in Windows

Google Chrome in Apple OS X

Apple OS X

Eigen certificaat van een gebruiker

Als u een eigen SSL-certificaat hebt dat is opgenomen in het certificaatbeheer van uw browser, importeer dit dan in de FRITZ!Box om certificaatwaarschuwingen te voorkomen.

Certificaten die zijn versleuteld met een wachtwoord kunnen ook worden geïmporteerd.

Het certificaat moet voldoen aan de volgende eisen:

• Het certificaat en de private key moeten het PEM-formaat hebben.
  • De private key moet een RSA-key zijn.

Certificaat in de FRITZ!Box importeren

1. Klik op de knop "Bladeren...".
  2. Selecteer de map en het PEM-bestand.
  3. Klik op "Openen".
  4. Als het certificaat met een wachtwoord is versleuteld, voer dan in het veld "Wachtwoord" het wachtwoord in.
  5. Klik op "Importeren...".
De FRITZ!Box gebruikt een eigen, zogenaamd SSL-certificaat