Draadloos kanaal

WiFi / Draadloos kanaal

De pagina "Draadloos kanaal" bevat instellingen voor het Wi-Fi-netwerk van de FRITZ!Box. Daarnaast krijgt u informatie over andere Wi-Fi-netwerken in de omgeving van de FRITZ!Box. Met behulp van deze informatie kunt u minder drukke draadloze kanalen herkennen waarop een hogere gegevensdoorvoer kan worden bereikt.

Instellingen draadloze kanalen

De instellingen voor draadloze kanalen bepalen welk draadloos kanaal de FRITZ!Box gebruikt en bevatten extra instellingen voor het Wi-Fi-netwerk van de FRITZ!Box. U kunt bijvoorbeeld een bepaalde Wi-Fi-standaard instellen of het zendvermogen verminderen.

Insteltype bepalen

De instellingen voor draadloze kanalen kunnen op twee manieren worden ingesteld:

InstellingFunctie
Instellingen draadloze kanalen automatisch uitvoeren (aanbevolen) De FRITZ!Box controleert de Wi-Fi-omgeving en gebruikt automatisch de meest geschikte instellingen voor draadloze kanalen.
Instellingen draadloze kanalen aanpassen Wanneer u deze optie selecteert, kunt u het draadloze kanaal zelf selecteren en extra instellingen configureren, bijvoorbeeld het zendvermogen verminderen.

Regels

Neem de volgende regels in acht wanneer u zelf het draadloze kanaal selecteert:

• Selecteer een kanaal met zo min mogelijk interferentie of selecteer "Autokanaal", zodat de FRITZ!Box automatisch het meest geschikte draadloze kanaal instelt.
  • In de 5GHz-band ondersteunen veel Wi-Fi-apparaten alleen de kanalen 36 tot 48.
  • Bij gebruik van een kanaal tussen 52 en 140 in de 5GHz-band controleert de FRITZ!Box regelmatig of het betreffende kanaal wordt gebruikt door een bevoorrechte radar (bijvoorbeeld weerradar). Als een bevoorrechte radar wordt gedetecteerd, schakelt de FRITZ!Box automatisch over op een ander kanaal. Wi-Fi-apparaten kunnen dan de verbinding met de FRITZ!Box verliezen.

Andere instellingen

De volgende instellingen zijn beschikbaar wanneer u in de gebruikersinterface "Instellingen draadloze kanalen aanpassen" selecteert. Om de instellingen weer te geven klikt u onder "Instellingen draadloze kanalen aanpassen" op "Andere instellingen".

WiFi-standaard 2,4 en 5 GHz

De Wi-Fi standaard 802.11 werd stap voor stap verder ontwikkeld. Daarom zijn er verschillende 802.11-standaarden, bijvoorbeeld 802.11n en 802.11ac. Als u alle standaarden selecteert, kan elk Wi-Fi-apparaat verbinding maken met de FRITZ!Box. Bovendien kan een Wi-Fi-apparaat dan automatisch de snelste standaard gebruiken die het apparaat ondersteunt.

De standaard 802.11a (5 GHz) neemt een bijzondere positie in. Er zijn weinig Wi-Fi-apparaten die de standaard 802.11a ondersteunen. Kies 802.11n+a alleen wanneer er 802.11a-apparaten met de FRITZ!Box moeten worden verbonden.

Maximaal zendvermogen

Verminder het zendvermogen als uw Wi-Fi-netwerk alleen in uw huis of uw appartement mag worden ontvangen.

WiFi-autokanaal inclusief kanaal 12/13 (frequentieband 2,4 GHz)

Alleen beschikbaar als voor de 2,4GHz-frequentieband de optie "Autokanaal" is geselecteerd.

Activeer deze instelling alleen als alle Wi-Fi-apparaten in het Wi-Fi-netwerk van de FRITZ!Box kanaal 12 en 13 kunnen gebruiken. Sommige Wi-Fi-apparaten (bijvoorbeeld notebooks) kunnen dat niet.

Andere instellingen

De volgende instellingen zijn beschikbaar wanneer u "Instellingen draadloze kanalen aanpassen" hebt gekozen. Klik op de koppeling "Andere instellingen" om de instellingen te openen.

InstellingFunctie
WiFi-standaard 2,4 GHz 802.11n+g kunt u kiezen, als u geen WiFi-apparaten hebt die 802.11b gebruiken. Voordeel: 11b-apparaten kunnen niet meer met het WiFi-netwerk worden verbonden. 802.11b is een oudere WiFi-standaard en wanneer er zich een 11b-apparaat in het draadloze WiFi-netwerk bevindt, daalt in het gehele draadloze netwerk de maximale overdrachtssnelheid.
WiFi-standaard 5 GHz Kies 802.11n+a alleen wanneer er 802.11a-apparaten met de FRITZ!Box moeten worden verbonden. WiFi-apparaten die de standaard 802.11a gebruiken, zijn echter zeldzaam.
Maximaal zendvermogen Verminder het zendvermogen als uw WiFi-netwerk alleen in uw huis of uw appartement mag worden ontvangen.

WiFi-autokanaal inclusief kanaal 12/13

(alleen bij de instelling "Autokanaal" voor de 2,4GHz-frequentieband)

Sommige WiFi-apparaten (bijvoorbeeld notebooks) kunnen kanaal 12 en 13 niet gebruiken. Schakel dit selectievakje alleen in wanneer uw WiFi-apparaten kanaal 12 en 13 kunnen gebruiken.

Voor het verbeteren van de gegevensoverdracht kan bij een dubbele band-WiFi-apparaat automatisch het wisselen tussen de 2,4- en 5GHz-frequentieband worden toegepast

Band Steering: bij sterke bezetting van een frequentieband (vaak de 2,4GHz-band) probeert de FRITZ!Box de voor dubbele band geschikte WiFi-apparaten op de minder bezette frequentieband (meestal de 5GHz-band) aan te melden.

WiFi-apparaten die geschikt zijn voor dubbele band, zijn apparaten die verbindingen in de 2,4- en 5GHz-frequentieband tot stand kunnen brengen.

Voorwaarde: het draadloze netwerk voor 2,4 GHz en 5 GHz van de FRITZ!Box moeten dezelfde naam (SSID) hebben.

Regels

• "Band Steering" werkt ook voor WiFi-apparaten op de WiFi-toegang voor de toegang voor gasten.
  • WiFi-apparaten worden afzonderlijk alleen direct op de FRITZ!Box of op een alternatieve band aan- of afgemeld. Aanwezige WLAN Repeaters worden niet meegenomen.
WiFi-coëxistentie actief (2,4GHz-frequentieband)

FRITZ!Box kan WiFi-verbindingen in 20 MHz-kanalen en in 40 MHz-kanalen tot stand brengen (volgens WiFi-N-standaard). Wanneer in de 2,4GHz-frequentieband meerdere WiFi-routers op een 40MHz-kanaal uitzenden, leidt dit echter tot storingen. Activeer "WiFi-coëxistentie actief" om dergelijke storingen te vermijden. De FRITZ!Box zoekt dan in de omgeving naar andere WiFi-routers die op de 2,4GHz-frequentieband op 40MHz-kanalen uitzenden. Wanneer een dergelijke WiFi-router wordt herkend, migreert de FRITZ!Box naar 20 MHz. Door het wegvallen van de storingen stijgt de daadwerkelijk te gebruiken gegevenssnelheid. De FRITZ!Box schakelt weer terug naar 40 MHz wanneer op 40MHz-kanalen geen andere WiFi-netwerken meer worden gedetecteerd.

In omgevingen zonder WiFi-netwerken, of met WiFi-netwerken die zwak uitzenden kunt u de instelling uitschakelen.

WiFi-overdracht optimaliseren voor Live TV Tv-overdrachten via WiFi die zijn gebaseerd op het internetprotocol (IP), worden bij de gegevensoverdracht met voorkeur behandeld.

WiFi-coëxistentie actief (2,4GHz-frequentieband)

De FRITZ!Box kan 20- en 40MHz-kanalen gebruiken (volgens de Wi-Fi N-standaard). Wanneer in de 2,4GHz-frequentieband meerdere Wi-Fi-routers op een 40MHz-kanaal uitzenden, leidt dit echter tot interferentie. Activeer "WiFi-coëxistentie actief" om deze interferentie te voorkomen. De FRITZ!Box schakelt over op 20 MHz, als deze een Wi-Fi-router detecteert die in de 2,4GHz-band uitzendt op een 40MHz-kanaal.

In omgevingen zonder Wi-Fi-netwerken of met Wi-Fi-netwerken met een zwak signaal kunt u de instelling deactiveren.

WiFi-overdracht voor Live TV optimaliseren

Tv-overdracht die is gebaseerd op het internetprotocol (IP), wordt bij gegevensoverdracht met voorkeur behandeld.

WiFi-omgeving

Overzicht

De draadloze omgeving van de FRITZ!Box wordt weergegeven in twee diagrammen, een voor de 2,4GHz-band en een voor de 5GHz-band. Met behulp van de diagrammen kunt u kanalen met een lagere belasting herkennen waarop een hogere gegevensdoorvoer kan worden bereikt.

Benutting van het actuele draadloze kanaal

De diagrammen geven de belasting weer van de draadloze kanalen die momenteel worden gebruikt, het aandeel van de FRITZ!Box daarin en het aandeel van andere draadloze netwerken. Onder de diagrammen kunt u de periode instellen (tussen 1 minuut en 7 dagen) waarvoor de belasting wordt weergegeven.

Bezetting van de WiFi-kanalen

De diagrammen geven weer hoe de afzonderlijke draadloze kanalen worden bezet door draadloze netwerken in de omgeving van de FRITZ!Box. Daarnaast worden interferentiebronnen en door een rader bezette frequenties weergegeven.

Draadloze netwerken beïnvloeden altijd tegelijkertijd meerdere naburige kanalen. Daarom worden meerdere door de FRITZ!Box gebruikte draadloze kanalen weergegeven.