Poortvrijgaven

Internet / Vrijgaven / Poortvrijgaven

Alle apparaten in het thuisnetwerk worden door de firewall van de FRITZ!Box tegen onbevoegde toegang uit het internet beschermd. Voor sommige toepassingen zoals online-games, file-sharing-programma's of server-diensten is het echter vereist dat u uit het internet bereikbaar bent. Dat betekent dat de firewall moet worden geopend voor inkomende verbindingen op de juiste poorten. Voor dit doel worden poortvrijgaven ingesteld.

Klik op de knop "Toepassen" om de instellingen op te slaan. Als u de pagina verlaat zonder eerst op te slaan, gaan alle wijzigingen verloren.

Klik op de knop "Vernieuwen" om de huidige waarden weer te geven.

Poorten

Poorten zijn er om toepassingen en serverdiensten op een netwerkapparaat bij slechts één openbaar IP-adres te onderscheiden en daardoor adresseerbaar te maken. Poorten worden via het poortnummer aangesproken. Poortnummers worden uit het bereik van 0 tot 65535 gegeven.

Poortvrijgaven

Een poortvrijgave wordt altijd voor een apparaat en een toepassing of een serverdienst ingesteld.

Een poortvrijgave wordt door de volgende vermelding bepaald:

VermeldingBetekenis
Toepassing / Serverdienst De naam van de toepassing of de serverdienst die uit het internet bereikbaar moet zijn.
Protocol Het protocol waarover de toepassing of de serverdienst loopt.
Poort op apparaat Het poortnummer waarop de serverdienst of de toepassing "luistert". Een poort kan per apparaat slechts eenmaal worden vrijgegeven.
Externe poort Het nummer van de poort die in de firewall van de FRITZ!Box wordt geopend. Inkomende verbindingen met dit poortnummer worden door de FRITZ!Box aangenomen. Een poort kan in de firewall van de FRITZ!Box eenmalig worden vrijgegeven.

Oproep uit internet

Bij de oproep van een vrijgegeven toepassing of serverdienst uit internet worden het openbare IP-adres van de FRITZ!Box en het nummer "Poort extern" aangegeven. De beide vermeldingen worden door een dubbele punt gescheiden. Het openbare IP-adres kan na onderbreking van de internetverbinding wijzigen. Gebruik MyFRITZ! of dynamische DNS, zodat de FRITZ!Box altijd onder dezelfde naam bereikbaar is.

Voorbeeld: oproep met IP-adres

VermeldingWaarde
Openbaar IP-adres: 123.123.123.1
Externe poort: 50
Oproep 123.123.123.1:50

Voorbeeld: oproep met MyFRITZ!-benaming

VermeldingWaarde
MyFRITZ!-benaming: ab1cd2efghij3klm.myfritz.net
Externe poort: 50
Oproep ab1cd2efghij3klm.myfritz.net:50

Met de FRITZ!Box zijn de toepassingen op uw computer en in uw lokale netwerk standaard niet toegankelijk uit het internet. Voor sommige toepassingen zoals online-games of file-sharing-programma's, moet uw computer bereikbaar zijn voor andere internetdeelnemers. Daarvoor moet u bepaalde poorten voor inkomende verbindingen vrijgeven. Poorten zijn er om gelijktijdig diverse toepassingen op een computer bij slechts een IP-adres te kunnen onderscheiden.

Als u de bijbehorende poorten in de FRITZ!Box hebt vrijgegeven, kunnen andere internetdeelnemers uw server bereiken op het IP-adres dat de FRITZ!Box van de internetprovider heeft gekregen. Bij een bestaande verbinding wordt het IP-adres op de pagina "Overzicht" in de sectie "Verbindingsinformatie" weergegeven.

Lijst met poortvrijgaven

In de tabel worden alle door de FRITZ!Box vrijgegeven poorten voor IPv4 en IPv6 weergegeven.

Naam van de kolomBetekenis
Apparaat/naam De naam van het netwerkapparaat waarvoor de poortvrijgave wordt ingericht.
IP-adres Het IPv4- en het IPv6-adres van het netwerkapparaat in het thuisnetwerk. Het IPv6-adres wordt alleen dan weergegeven, wanneer hij in de FRITZ!Box IPv6-geactiveerd is en het netwerkapparaat IPv6 ondersteunt.
Vrijgaven

De naam van de toepassing of van de serverdienst waarvoor de poortvrijgave is ingesteld.

De lichtdiode geeft aan of de vrijgave geactiveerd of gedeactiveerd is.

Poort extern toegekend IPv4 Het nummer van de poort, die aan de FRITZ!Box is vrijgegeven voor IPv4.
Poort extern toegekend IPv6 Het nummer van de poort, die aan de FRITZ!Box is vrijgegeven voor IPv6.
Zelfstandige poortvrijgave Geeft aan of het netwerkapparaat over de benodigde rechten beschikt om via UPnP of PCP zelfstandig poortvrijgaven in te richten. Als deze rechten zijn toegekend, wordt het aantal zelfstandige poortvrijgaven weergegeven.
Opent het invoervenster voor het toevoegen van nieuwe en het wijzigen of het verwijderen van aanwezige poortvrijgaven.
Wist het netwerkapparaat uit de lijst met poortvrijgaven. Alle voor het netwerkapparaat gemaakte poortvrijgaven worden opgeheven.

Poortvrijgaven toevoegen, bewerken of wissen

KnopGebruik

Klik op de knop "Apparaat voor vrijgaven toevoegen", als u een netwerkapparaat in de lijst van de apparaten met vrijgaven wilt toevoegen en een of meerdere poortvrijgaven voor het apparaat wilt instellen.

Klik bij een geselecteerd apparaat op deze knop als u een andere poortvrijgave voor het apparaat wilt instellen of bestaande poortvrijgaven wilt bewerken, activeren, deactiveren of wissen.

Gebeurtenismelding en Push service

Als een poortvrijgave wordt geactiveerd of gedeactiveerd, dan wordt onder "Systeem / Gebeurtenissen" een melding over de gebeurtenis ingevoerd.

Als de Push service "Wijzigingsnotitie" onder "Systeem / Push services" heeft geactiveerd, dan ontvangt u een Push service-mail, als een poortvrijgave wordt geactiveerd.

Aanwijzing:Bij een onderbreking van de internetverbinding worden de poortvrijgaven gedeactiveerd. Als de internetverbinding weer is hersteld, dan worden de poortvrijgaven weer geactiveerd. Als er meer dan vijf minuten verstreken zijn tussen het deactiveren en activeren, dan worden voor beide gebeurtenissen onder "Systeem / Gebeurtenissen" meldingen geregistreerd. Wanneer de Push service "Wijzigingsnotitie" geactiveerd" is, dan worden de Push-service-mails verzonden wanneer de poortvrijgaven weer worden geactiveerd.

Zelfstandige poortvrijgave deactiveren

KnopGebruik
Klik op deze knop, als u de toestemming voor zelfstandige poortvrijgaven wilt opheffen voor alle apparaten die nog geen poortvrijgave gevraagd hebben.