Netwerkinstellingen

Thuisnetwerk / Overzicht thuisnetwerk / Netwerkinstellingen

Op de pagina "Netwerkinstellingen" kunt u wijzigingen aanbrengen aan de netwerkinstellingen van uw FRITZ!Box.

Onjuiste instellingen kunnen ervoor zorgen dat de gebruikersinterface van de FRITZ!Box niet meer te bereiken is.

Klik op de knop "Toepassen" om de instellingen op te slaan. Als u de pagina verlaat zonder eerst op te slaan, gaan alle wijzigingen verloren.

Toegang voor gasten

U kunt de poort "LAN 4" instellen als toegang voor gasten. Via de toegang voor gasten kunt u gasten toegang tot het internet verlenen via uw FRITZ!Box.

• Gasten krijgen alleen toegang tot internet.
  • Gasten hebben geen toegang tot uw thuisnetwerk of de gebruikersinterface van de FRITZ!Box.

Voorwaarden voor toegang voor gasten

De internettoegang van de FRITZ!Box moet zo zijn ingesteld dat de FRITZ!Box de internetverbinding zelf tot stand brengt. Als de FRITZ!Box is ingesteld als IP-client, dus mede gebruikmaakt van de internetverbinding van een ander apparaat, kan de toegang voor gasten niet worden ingesteld.

De configuratie van de internettoegang kunt u bekijken in het menu "Internet / Toegangsgegevens".

Beperkingen bij de toegang voor gasten

Voor de toegang voor gasten op de poort "LAN 4" gelden de beperkingen die zijn ingesteld in het toegangsprofiel "Gast". Ook voor de Wi-Fi-toegang voor gasten geldt het toegangsprofiel "Gast".

U kunt het toegangsprofiel "Gast" bekijken en wijzigen in het menu "Internet / Filters / Toegangsprofielen". Omdat dit toegangsprofiel geldig is voor alle toegangen voor gasten van de FRITZ!Box, hebben wijzigingen in het profiel invloed op alle toegangen voor gasten.

Belangrijk:
Als de de Wi-Fi-toegang voor gasten (menu "Wi-Fi / Wi-Fi-toegang voor gasten") wordt ingesteld, kunnen er meteen beperkingen worden toegepast. De beperkingen worden overgenomen in het toegangsprofiel "Gast" en gelden dus ook voor de toegang voor gasten op "LAN 4".

LAN-toegang voor gasten activeren

Activeer het selectievakje "Toegang voor gasten voor LAN 4 actief" als u de poort "LAN 4" wilt gebruiken als toegang voor gasten.

Gebruiksvoorwaarden voor de toegang voor gasten

U kunt aanmelding bij de toegang voor gasten afhankelijk maken van instemming met de gebruiksvoorwaarden.

Activeer het selectievakje "Aanmelding bij toegang voor gasten alleen toestaan na instemming met de gebruiksvoorwaarden", als u aanmelding bij de toegang voor gasten alleen wilt toestaan na instemming met de gebruiksvoorwaarden.

Bij aanmelding bij de toegang voor gasten moeten de gasten instemmen met de gebruiksvoorwaarden.

De gebruiksvoorwaarden worden door u bepaald. U moet er ook voor zorgen dat gasten de gebruiksvoorwaarden kunnen inzien.

Netwerkapparaat voorbereiden en aansluiten

1. Stel het netwerkapparaat (bijv. de netwerkadapter van de computer) zo in dat de IP-instellingen automatisch worden toegewezen (DHCP).
  2. Verbind het netwerkapparaat met een netwerkkabel met de poort "LAN 4" van de FRITZ!Box.

Meerdere netwerkapparaten op de LAN-toegang voor gasten

Met een hub of een switch kunt u meerdere netwerkapparaten aansluiten op de LAN-toegang voor gasten van de FRITZ!Box.

LAN-instellingen

Netwerkapparaten die zijn aangesloten op de LAN-aansluitingen van de FRITZ!Box beïnvloeden het energieverbruik van de FRITZ!Box.

Voor een energiezuinig gebruik van uw FRITZ!Box kunt u in de "LAN-instellingen" voor elke LAN-aansluiting afzonderlijk bepalen of deze altijd met vol vermogen (Power Mode) of met gereduceerd energieverbruik (Green Mode) moet worden gebruikt. Met de Green Mode kunt u het energieverbruik van de FRITZ!Box beperken tot het niveau dat nodig is voor uw toepassingen.

Selecteer met een muisklik de gewenste modus voor elke LAN-aansluiting:

ModusEigenschappen
Power Mode Bij deze instelling worden desgewenst LAN-verbindingen met een maximale gegevenssnelheid van 1 gigabit/s tot stand gebracht, zodat de LAN-interface meer stroom nodig heeft dan in de "Green Mode".
Green Mode Bij deze instelling worden desgewenst LAN-verbindingen met een gegevenssnelheid van 100 megabit/s tot stand gebracht, zodat de LAN-interface slechts weinig stroom verbruikt.

IP-adressen

IPv4-adressen

Met de knop "IPv4-adressen" opent u de pagina "IPv4-instellingen". Op de pagina kunt u de IPv4-instellingen van de FRITZ!Box wijzigen.

IPv6-adressen

Met de knop "IPv6-adressen" opent u de pagina "IPv6-instellingen". U kunt daar aangeven hoe de FRITZ!Box Unique Local Addresses (ULA) toewijst aan lokale netwerkapparaten als er geen IPv6-verbinding tot stand is gebracht.

Statische routingtabel

Als er in het lokale netwerk subnetten zijn die via de FRITZ!Box toegang moeten hebben tot internet, maar waarvan de netwerkadressen niet bekend zijn bij de FRITZ!Box, dan kunt u IP-routes invoeren in de statische routingtabel. Op deze manier worden de subnetten bekend gemaakt bij de FRITZ!Box.

IPv4-routes

Via de knop "IPv4-routes" kunt u handmatig IPv4-routes invoeren in de statische routing-tabel van de FRITZ!Box.

IPv6-routes

Via de knop "IPv6-routes" kunt u handmatig IPv6-routes invoeren in de statische routing-tabel van de FRITZ!Box.

Tijdsynchronisatie

Met deze functie kan de FRITZ!Box datum en tijd synchroniseren met tijdservers op internet.

Tijdserver

De FRITZ!Box synchroniseert de datum en tijd met de tijdservers die zijn ingevoerd in het veld "Tijdserver".

De volgende tijdserver is standaard ingesteld: 2.europe.pool.ntp.org

U kunt hier een andere tijdserver invoeren. U kunt ook meerdere tijdservers invoeren. De afzonderlijke tijdservers worden daarbij gescheiden door een komma.

FRITZ!Box als tijdserver in het thuisnetwerk instellen

Activeer deze instelling als u de FRITZ!Box wilt gebruiken als tijdserver voor de netwerkapparaten in uw thuisnetwerk. Bij levering van de FRITZ!Box is deze instelling geactiveerd.

Instellingen voor tijdsynchronisatie van de netwerkapparaten:

Informatie voor tijdsynchronisatie van internet wordt normaal gesproken automatisch beschikbaar gesteld aan netwerkapparaten.

Voor de tijdsynchronisatie met de tijdserver is de timer van het besturingssysteem verantwoordelijk. In Windows-besturingssystemen is de timer standaard ingeschakeld.

Als netwerkapparaten in het thuisnetwerk van de FRITZ!Box de tijd moeten synchroniseren met de FRITZ!Box, moet het lokale IP-adres van de FRITZ!Box worden ingevoerd in de timer van het besturingssysteem.

In Windows-besturingssystemen wordt deze informatie vastgelegd via "Configuratiescherm / Datum en tijd / Internettijd". Als tijdserver wordt het lokale IP-adres van de FRITZ!Box of gewoon "fritz.box" ingevoerd (standaard is "time.windows.com" ingevoerd als tijdserver).

DNS-Rebind-beveiliging

Om de veiligheid van de computers in het FRITZ!Box-thuisnetwerk te waarborgen, onderdrukt de FRITZ!Box DNS-antwoorden die verwijzen naar IP-adressen in het eigen thuisnetwerk. Dit is een beveiligingskenmerk van de FRITZ!Box ter bescherming tegen zogenaamde "DNS-Rebinding-aanvallen".

Als u DNS-omzetting wilt toestaan voor domeinnamen die verwijzen naar privé IP-adressen in het FRITZ!Box-thuisnetwerk, kunt u uitzonderingen invoeren. Daarmee worden DNS-aanvragen voor domeinnamen, die in de lijst met uitzonderingen staan, ook beantwoordt als het DNS-antwoord verwijst naar een IP-adres in het FRITZ!Box-thuisnetwerk.

Als in de FRITZ!Box uitzonderingen zijn ingevoerd voor de DNS-Rebind-beveiliging, moet de internettoegang op alle computers in het FRITZ!Box-thuisnetwerk worden beschermd met beveiligingsprogramma's (bijv. firewall, virusscanner).